xerion_25_stage_quadrant

Erőteljes bálázó.

A QUADRANT bálázó megjelenésétől fogva mércét jelentett a piac számára. A XERION traktorrendszerrel együtt igazi nyerő-párost alkotnak.

A talajműveléstől kezdve, a hígtrágya kijuttatáson át, egészen a silózási feladatokig: a XERION különösen sokoldalú traktornak bizonyult 1997-es bevezetése óta, részben a típusra szerelhető munkagépek sokaságának köszönhetően.

A XERION traktorokhoz hasonlóan ezek a munkagépek is jelentősen fejlődtek az elmúlt 25 évben. A QUADRANT tökéletesen szemlélteti a technikai fejlődés ütemét - több mint 5000 eladott példánnyal ez a legnépszerűbb szögletes bálázó Németországban.

Akár 30 tonna szalma óránként.

Az első QUADRANT új mércét állított fel, amikor 1988-ban bemutatták, a 0,7x1,2 méteres bálamérettel, az akár 2,5 m-es bálahosszal, illetve az akár óránkénti 30 tonna szalmára rúgó kapacitásával.

A típust 1999-ben a gyökeresen áttervezett QUADRANT 2200 modell váltotta fel. Ez 3 méter hosszú bálakamrával és 2,1 méter széles rendfelszedővel szerelt gép akár 25 késsel és percenként 51 ütemmel dolgozott.

Végre egy olyan szögletes bálázó, amely teljes mértékben ki tudta használni a legújabb XERION 2500 traktortípus 250 lóerős teljesítményét. A lánc nélküli meghajtással a QUADRANT 2200 új mérföldkövet jelentett a szögletes bálázók történetében.

Megduplázott áteresztőképesség és digitális funkciók.

A QUADRANT az elmúlt 20 év során folyamatosan fejlődött. A legújabb modellként kapható a QUADRANT 5200 EVOLUTION 3,85 méteres bálakamrával és szélesebb, 2,35 méteres rendfelszedővel rendelkezik. A bálázóban emellett 51 kést találunk, valamint - modelltől függően - percenként akár 56 ütemmel is lehet dolgozni vele.

"A XERION gépcsaládhoz hasonlóan a QUADRANT teljesítménye is jelentősen megnőtt a kilencvenes évek vége óta" - mondja Hendrik Henselmeyer, a bálázók értékesítési képviselője. "A bálázó áteresztőképessége gyakorlatilag megduplázódott. A szabványos traktorok teljesítménye is fejlődött az elmúlt években, akár 400 LE fölé is; de egy QUADRANT és XERION gépkapcsolatból álló kombináció még mindig figyelemre méltó látványt nyújt."

A QUADRANT ma már könnyen kezelhető az ISOBUS-on keresztül, de vezérlése a CEMIS 700-on keresztül is lehetséges. Ebben az esetben legfeljebb 2 kamera csatlakoztatható a CEMIS 700-hoz.

A TELEMATICS on IMPLEMENT (TONI) adatátviteli rendszer lehetővé teszi a bálázási műveletek nyomon követését akár távolról is. "Így a gazdálkodó bármikor pontosan meg tudja határozni a traktorból és bálázóból álló kombináció pontos helyét, valamint ellenőrizni tudja a bálák minőségét" - magyarázza Hendrik Henselmeyer. "A műszak végén a szoftver megmutatja, hogy a bálázó a szántóföld melyik részét járta be, illetve kijelzi, hogy melyik területrészekről hány tonna bálát gyűjtött be, miközben adatot nyújt a bálák minőségéről is. Ennek alapfeltétele, hogy a XERION traktor TELEMATICS opcióval rendelkezzen, de ma már Németországban például minden gép rendelkezik ezzel."

Minőségre fókuszálva.

Egy funkció azonban állandó maradt az évtizedek során: a CLAAS által már 1921-ben szabadalmaztatott, nagy teljesítményű egyszeres csomókötést készítő kötözőrendszerének köszönhetően a QUADRANT minden modellje zsinegmaradványok elhagyása nélkül dolgozik a szántóföldön a szögletes bálák készítésekor. "Ez évente akár 15 km zsineget is jelenthet, amit a QUADRANT kezelője megtakaríthat. Emellett ráadásul védi a környezetet is" - mondja Henselmeyer.

Továbbá a bálázó a mai napig lánc nélküli meghajtással rendelkezik a kopás minimalizálása érdekében. A hangsúly a minőségen és a hatékonyságon van - ez egy másik közös pont a QUADRANT és a XERION között.

Minden cikk a 25 éves XERION traktorról