xerion-old-new-stage

A traktorrendszer.

Nagyobb, erősebb, hatékonyabb: a XERION fennállásának 25 éve alatt számos tekintetben fejlődött. De a gép alapvető jellemzője megmaradt - a szokásos traktoroknál lényegesen sokoldalúbb.

Az agrárszektor még soha nem látott ehhez hasonló traktort. Amikor az első generációs CLAAS XERION 2500 erőgép 1997-ben piacra került, az iparági szakértők szóhoz sem jutottak: 250 lóerő, fokozatmentes sebességváltó, négy egyforma méretű kerék, két kormányozható tengely, négy csatlakozási pont elöl és hátul, valamint egy forgatható fülke. Az elérhető számos tartozék - többek között a szálastakarmányok vagy a cukorrépa betakarításához - bizonyítja, hogy ez a gép jóval több, mint egy hagyományos mezőgazdasági traktor. És a XERION modelleket a kezdettől fogva pontosan erre szánták.

Egy olyan hordozójármű megépítése, amelyet a gazdaságban sokféle feladatra lehet használni - ez volt a forradalmi elképzelés, amiért a CLAAS évek óta dolgozott. Ennek megfelelően a XERION 2500 nemcsak az olyan klasszikus feladatokat láthatta el, mint a talajművelés vagy a vetés és a bálázás, hanem az önjáró betakarítógépek helyettesítésére is alkalmas volt. A speciális felépítményeknek köszönhetően még a cukorrépa betakarítására vagy faanyag aprítására és egyéb speciális feladatok végrehajtására is alkalmas volt.

Éppen ennek a sokoldalúságnak köszönhetően a XERION kezdetben nem nyerte el a vásárlók tetszését. "Sokan csodálkoztak, hogy a traktornak egyáltalán miért van szüksége ennyi funkcióra" - magyarázta Helmut-Hendrik Heppe, a CLAAS traktorok termékmenedzsere. "Eltartott egy darabig, amíg a gazdák felismerték, hogy milyen előnyökkel járhat egy ilyen géptípus használata."

250-től 530 lóerőig.

2004 idején - a XERION 3800/3300 bevezetésével - a traktorkoncepció végleg megvetette a lábát. Napjainkban a XERION traktorokat a gazdálkodók és a bérvállalkozók világszerte használják. Évente akár 400 gépet is gyártanak.

Az elmúlt évtizedekben a XERION minden tekintetben fejlődött. Míg a XERION 2500 mindössze 6,30 méter hosszú és 3,50 méter magas volt, addig a legújabb XERION 5000 hossza 7,49 méter, magassága pedig 3,80 méter. A kerekek, amelyek egykor 1,95 méter magasak voltak, ma már 2,25 méteresek. A motor hengerűrtartalma az eredeti 8 literről 12 literre, a teljesítmény pedig 250 lóerőről 530 lóerőre nőtt. A hidraulikakörök száma az eredeti négyről nyolcra nőtt.

A XERION elérhető változatai is bővültek. Immár TRAC, TRAC VC és SADDLE TRAC kivitelben is kapható, ahol a fülke a motor felett helyezkedik el. Emellett a fedélzeti technológiát is továbbfejlesztették. A vezérlő terminál (a CLAAS elektronikus fedélzeti információs rendszere, azaz a CEBIS) mostantól nagy felbontású színes kijelzővel és kameraképpel rendelkezik.

Sokoldalúság, hatékonyság, talajvédelem és teljesítmény.

A XERION multifunkcionális jellege azonban évek óta változatlan. Ugyanakkor az is igaz, hogy kombájnként, illetve a cukorrépa-betakarítás eszközeként kevésbé terjedt el a típus. Helyette manapság aktívan használják a traktort többek között hígtrágya kijuttatására, átrakó kocsikkal történő betakarítás során vagy a siló bedolgozására. Ráadásul különböző speciális feladatokban, például faaprítás és hóeltakarítás terén is nevet szerzett magának a gép.

"A XERION töretlen népszerűségét annak köszönheti, hogy a sokoldalúságot a hatékonysággal, a talajvédelemmel és a teljesítménnyel ötvözi" - magyarázza Helmut-Hendrik Heppe termékmenedzser. "Ez elsősorban a nagy teljesítményű és nyomatékos motorjának, a nagy vonóerőnek és a talajbarát kormányzási üzemmódnak köszönhető."

470909_27

A traktor népszerűségét különleges promóciós események is újra és újra erősítik. 2020-ban például Christian Menzel autóversenyző egy XERION 5000 típusú traktorral teljesítette a Nürburgring versenypálya 20,6 km-es Nordschleife-szakaszát, mindezt visszafelé fordított fülkével. "Ez messze a legkülönlegesebb dolog, amit valaha csináltam" - mondta Menzel, miután a 17 tonnás géppel átért a célvonalon. A XERION tehát még a versenypályán is sokkal több, mint egy mezőgazdasági vontató.

Az erről készült videó itt megtekinthető.

Minden cikk a 25 éves XERION traktorról