SHREDLAGE®

Több tej, egészségesebb állatok.

A SHREDLAGE® néven ismertté vált silókukorica-feldolgozási eljárás lényege, hogy intenzív feltárással többszörösére növeli a takarmány felületét. Ez megnöveli a kukoricaszilázs strukturális hatását a tehén bendőjében.

SHREDLAGE®

Több tej, egészségesebb állatok.

A SHREDLAGE® néven ismertté vált silókukorica-feldolgozási eljárás lényege, hogy intenzív feltárással többszörösére növeli a takarmány felületét. Ez megnöveli a kukoricaszilázs strukturális hatását a tehén bendőjében.

SHREDLAGE®: az eljárás.

A SHREDLAGE® egy, az USA-ban széles körben alkalmazott silókukorica-feldolgozási eljárás, amely során a kukoricát 26-30 milliméteres szecskákra vágják. Az eljárásnál döntő fontosságú a SHREDLAGE® szemroppantóval történő feltárás. Az egymással ellentétes irányba futó spirálnúttal kialakított roppantóhengerek felaprítják a kukoricacső darabokat és szétzúzzák a szemet a teljes feltárásért. Ezen kívül a szár hosszanti irányban is nagyon jól felhasad, és a speciális hengerprofilnak köszönhetően a kéreg is lehámozódik a szárról. Ez a fajta speciális terményfeltárás csak a SHREDLAGE® szemroppantóval valósítható meg. A CLAAS megvette ezt a szabadalommal védett, világszerte SHREDLAGE® néven ismertté vált technológiát. A SHREDLAGE® szemroppantó hengert, ugyanúgy, mint az ismert fűrészfogprofilú hengert is, Paderbornban gyártja a CLAAS.

A kukoricanövény intenzív feltárása többszörösére növeli a szecskázott anyag felületét, amely egyértelműen kedvezőbb bakteriális erjedést eredményez a silózás, illetve nem utolsó sorban a tehén bendőjében az emésztés során.

Az USA-ban 2012-ben a Wisconsini Egyetemen végzett kísérletek igazolják, hogy a SHREDLAGE® a kukoricaszilázs szerkezeti hatását a bendőben jelentősen megnövelte, egyidejűleg javította a növényi részekben található keményítő hozzáférhetőségét. Ezáltal a vizsgált teheneknél a napi laktációs teljesítmény két liter/tehén mértékben megemelkedett. Ráadásul a szilázs jobb strukturális hatása javította az állatok egészségi állapotát is.

A nagyobb laktációs teljesítményen és az állatok jobb egészségi állapotán kívül a SHREDLAGE® további előnyöket biztosít a tejtermelőknek. A keményítő optimális emészthetősége miatt kevesebb abraktakarmány hozzáadásával nagyobb laktációs teljesítményt érhetünk el. A strukturális takarmányok – mint például a szalma – adagolását szintén csökkenthetjük, vagy akár teljesen el is hagyhatjuk, így további költségeket takaríthatunk meg.

A feltalálók.

A SHREDLAGE® technológia feltalálói Ross Dale és Roger Olsen. Mindketten tejtermelő gazdaságok takarmányozási tanácsadóiként dolgoznak Amerikában.

Néhány évvel ezelőtt, a munkájuk során ismerték fel a hosszabb szecskákra vágott, és növényi részeiben jobban rostosított silókukorica előnyeit. Azelőtt a takarmányozási tanácsadók évekig a rövidszecskás trendet támogatták, tudva, hogy a rövid szecska a bendő fiziológiájának nem tud optimálisan megfelelni. Ha a bendő nyálkahártyájának képződése nehézzé válik, rögtön csökken a bendőaktivitás. Ennek megfelelően csökkenteni kell a takarmány kukoricaszilázs tartalmát.

2008-ban fejlesztette ki Roger Olsen édesapjával és Ross Dale-lel az új SHREDLAGE® roppantóhenger első prototípusát. Ezzel intenzív növény- és szemfeltárást értek el nagyon nagy szecskahossz mellett. Rövid idő alatt megépítettek egy működőképes roppantót, melyet öt másik különböző modell követett, ezeket használták a gyakorlati tesztekhez. Végül Dale és Olsen a legjobb teljesítményű szemroppantót választották, és felszereltek vele 25 CLAAS JAGUAR silózót. Ezzel elkezdődött a sikertörténet. Napjainkban az USA keleti részén a tehenészetek 60%-a, a nyugati részen 35 százaléka alkalmazza sikeresen a SHREDLAGE® technológiát.

A SHREDLAGE® Európába jön.

A két amerikai szakember, Roger Olson és Ross Dale természetesen támogatja a CLAAS-t a SHREDLAGE® technológia európai bevezetésben, illetve a fejlesztésben. Ennek kapcsán különböző rendezvényeken is részt vettek már illetve részt fognak venni majd.

CLAAS kauft SHREDLAGE® Technologie.

Harsewinkel, 3.8.2016. CLAAS hat die durch Patente geschützte und weltweit unter dem Markennamen SHREDLAGE® bekannt gewordene Technologie des gleichnamigen US-Unternehmens erworben. Bereits im letzten Jahr hatte CLAAS mit den Eigentümern eine Lizenzvereinbarung für dieses neue Verfahren zur Maisaufbereitung abgeschlossen.

Die Pressemitteilung in voller Länge finden Sie hier. >