Növények elemzése: CROP SENSOR

A termelékenység és hatékonyság a mai modern mezőgazdaság kulcsgondolatai. Csak az, aki ilyen szempontból is eredményesen gazdálkodik, tud az ingadozó piacnak és a bizonytalan körülményeknek megfelelni, s csak az tudja a jövő nemzedékeinek a fenntartható alapokat megteremteni.

Növények elemzése: CROP SENSOR

A termelékenység és hatékonyság a mai modern mezőgazdaság kulcsgondolatai. Csak az, aki ilyen szempontból is eredményesen gazdálkodik, tud az ingadozó piacnak és a bizonytalan körülményeknek megfelelni, s csak az tudja a jövő nemzedékeinek a fenntartható alapokat megteremteni.

CROP SENSOR

A CROP SENSOR az optimális mennyiségű nitrogén, növényerősítő- és növényvédőszer kijuttatásának eszköze. Az optimális nitrogénellátás jelentősen befolyásolja a hozamot és a minőséget. A CROP SENSOR segítségével csak a szükséges mennyiséget juttatja ki.

Precíziós gazdálkodás – középpontban a területekben rejlő lehetőségek

Ökonómiailag is megfelelő maximális hozamok elérése – ez minden egyes gazdálkodó célja. Ilyenkor minden egyes terület egyéni adottságait is figyelembe kell venni, s annak megfelelően kell gazdálkodni rajta.

A legelterjedtebb helyspecifikus alkalmazások:

  • Fejtrágyázás
  • Nitrogén kijuttatás
  • Vetés
  • Növényvédelem

Fejtrágyázás és mész-kijuttatás

A talajvizsgálat eredményei a megfelelő zónabeosztással kombinálva jelentik az alapadatokat a helyspecifikus fejtrágyázáshoz és mész-kijuttatáshoz. A technikai támogatás egyszerű, az ökonómiai haszon összefüggésben áll a helyi jellemzőkkel: minél nagyobbak a különbségek a tápanyag-ellátottságban, annál nagyobbak a lehetséges megtakarítások. A CLAAS szoftverével a térképek beállítása mindenki számára egyszerű.

Komplex megoldás a tervezéstől a kijuttatási térképig: a tápanyag térképek és a pH-értékek megmutatják, hol elégtelen a talajok ellátottsága. Ezekre a területekre a műtrágyát és a meszet célzottan, csak oda kijuttatni, ahol arra szükség van, segít abban, hogy pénzt takaríthassunk meg – különösen a folyamatosan növekvő műtrágya árak esetében!

Változó nitrogén kijuttatás a jobb fejlődésért

Az üzemvezetőknek teljes és kerek termékkínálatra van szükségük, amely minden igényre megoldást kínál, mégis megadja a választás szabadságát.

A rendszer összetevői – minden a CLAAS-tól

  • Online érzékelőrendszer
  • ISOBUS terminál a vezérléshez és dokumentációhoz
  • Opció: hozamtérkép

Változó vetés: csakis a szükséges mennyiséget

A vetésnél különösen hasznos, ha egy vetősoron belül a változó körülményeket számításba vesszük. Minden talajtípusnál más az ajánlott vetőmag sűrűség, hiszen a csírázási körülmények és hozam potenciálok is eltérők. Így napjainkban a gazdálkodók már a vetősoron belül is eltérő mennyiségű vetőmagot juttatnak ki.

Előnyök és haszon

  • Egyenletes növényállomány
  • A hozam teljes potenciáljának kihasználása
  • Könnyebb cséplés

Változó növényvédelem

A helyspecifikus nitrogén kijuttatás mellett a helyspecifikus növényvédelem is egyre nagyobb szerepet kap. A fő felhasználási területet itt a növényerősítők használata jelenti. Ezeket, a nitrogéntrágya kijuttatásához hasonlóan egy optikai növényszenzor segítségével igény szerint lehet a vetősorban kijuttatni. A szabályzás ekkor a vegetációs index alapján történik. Alapvetően a gyengébb állományokra, melyeknek alacsonyabb a vegetációs indexe, kevesebb növényerősítőt kell kijuttatni, mint az átlagos állományokra. Itt az átlagos mennyiség alkalmazása nem lenne helyes, negatív hatása lenne a hozamra. Ugyanakkor az erősebb állományra, mivel nagyobb az esély az elfekvésnek, megfelelően nagyobb mennyiséget kell kijuttatni, hogy a kockázatot kézben  tarthassuk.