Költségtakarékosság a Smart Farming segítségével.

A Smart Farming szoftver és hardver segítségével költségek takaríthatók meg, az igazi precíziós gazdálkodás alapjait megteremtve.

Költségtakarékosság a Smart Farming segítségével.

A Smart Farming szoftver és hardver segítségével költségek takaríthatók meg, az igazi precíziós gazdálkodás alapjait megteremtve.

Smart Farming: precíziós gazdálkodás és költségtakarékosság digitális megoldásokkal

Az intelligens gépek és eszközök gondoskodnak a költségtakarékos és jövőbiztos gazdálkodásról. A precíziós gazdálkodás elemei, mint a digitális hálózatba kapcsolódás, az automatikus dokumentáció vagy a virtuális eszközök használata mind hozzájárul ahhoz, hogy a vállalkozás intelligens gazdasággá váljon.

CLAAS Smart Farming felfedezése

Mi az a Smart Farming?

A Smart Farming, azaz intelligens gazdálkodás elsőre talán nehezen megfogható. De sokan valószínűleg már most is intelligens módszerekkel vezetik vállalkozásukat, még ha digitális segítség nélkül is. Azonban a digitális eszközök lehetővé teszik a mindennapi folyamatok további egyszerűsítését, automatizálását és javítását. A Smart Farming annyit tesz, hogy mezőgazdasági gépek, munkaeszközök, munkafolyamatok és a vállalkozás vezetése digitálisan hálózatba kapcsolódnak egymással. A rendelkezésre álló gép- és üzemi adatok alapján a Smart Farming alkalmazások segíthetnek a munkafolyamatok tervezésében és dokumentálásában, alapot teremtenek a döntésekhez.

1. lépcső: precíziós gazdálkodás optimalizált gépekkel

A gépek optimalizálását végző elektronikus fedélzeti rendszerek jelenthetik az első lépést az intelligens gazdálkodás felé. Az olyan segédrendszerekkel, mint a CLAAS CEMOS, a lehető legjobb beállítások biztosíthatók a mezőgazdasági gépeken. A tulajdonos vagy a gépkezelő határozza meg, hogy a traktorral, kombájnnal vagy járvaszecskázóval végzett munka a legnagyobb hatékonyságra vagy a legjobb teljesítményre legyen optimalizálva. Ettől függően a rendszer automatikusan kiválasztja a lehető legjobb beállításokat a traktorhoz vagy a betakarítógéphez. A talajművelés során például meghatározhatók a pótsúlyozás, a gumiabroncsnyomás vagy a turbónyomás helyes értékei. A betakarításhoz a rendszer képes automatikusan beállítani a gépet, anélkül, hogy a gépkezelő idejét lefoglalná a döntéshozatal. A gépek optimalizálást segítő rendszerek optimalizálják az egész betakarítási folyamatot.

A mezőgazdasági gépekbe integrált GNNS-támogatású kormányzási rendszerrel, mint például a CLAAS GPS PILOT CEMIS 1200 segítségével pontos eredmények érhetők el a szántóföldön a talajművelés, a vetés, a trágyázás, a növényvédelem és a betakarítás során. Ha a munkálatok megkezdése előtt meghatározzák az optimális nyomvonalat, akkor automatizálhatja a kormányzást és a bejárt utat, garantálva a legjobb eredményt, szükségtelen átfedések nélkül. Ez jó alapot teremt a számítógéppel támogatott precíziós mezőgazdasághoz.

2. lépcső: hálózatba kapcsolt mezőgazdasági gépek

A fejlett adatkezelésnek köszönhetően folyamatosan figyelemmel követhető a mezőgazdasági géppark. Mindez elengedhetetlen az intelligens gazdálkodáshoz – csak akkor lehet következtetéseket levonni a jövőbeli tervezéshez és a soron következő munkákhoz, ha tisztában vagyunk vele, hogy melyik gép mikor végzett el egy bizonyos munkát, illetve milyen állapotban van. Az olyan megoldásokkal, mint a CLAAS Machine connect, a különböző adatok mobilhálózaton keresztül továbbíthatók az online portálra, és valós időben elérhetők, például a gépbeállítások, munkaállapot, üzemanyag-fogyasztás és lokáció esetében. Az elkészült munka automatikusan dokumentálódik. A gépek intelligens hálózatba kapcsolásával így megtehető az első lépés a dokumentációs folyamatban anélkül, hogy bármilyen fizikai beruházás történne, a jövőre nézvést pedig átfogó kép kapható a tervezéshez.

3. lépcső: az egész gazdaság egyetlen szoftverben a gazdaságirányítási rendszerben

A Smart Farming utolsó lépése a gazdaság összes tervezési és dokumentációs adatának összegyűjtése egyetlen gazdaságirányítási rendszerben. Az olyan szoftvermegoldások segítségével, mint a 365FarmNet, minimálisra csökkenthetők az adminisztratív feladatok, és figyelemmel kísérhető a dokumentáció. A gazdaságirányítási rendszer áttekintést ad mindenről, ami az gazdák számára fontos, a gazdaságirányítástól és a növénytermesztéstől kezdve a precíziós gazdálkodási adatokon át a flottakezelésig. Emellett megtervezhető a további munkák aránya, például műholdfelvételek alapján kijuttatási tervek készíthetők, nyomvonalakat lehet tervezni, meghatározhatók a következő munkafolyamatok.

Kinek hasznos a Smart Farming és a precíziós gazdálkodás?

A Smart Farming legjobb tulajdonsága: alapvetően minden mezőgazdasági vállalkozásban alkalmazható. A különböző belépési szinteknek köszönhetően a vállalkozások lépésről lépésre építhetik ki a rendszert. Aki már előrehaladottabb a digitális fejlesztésekben, az is könnyedén bővítheti eszköztárát további hardver- és szoftvermegoldásokkal. Nem számít a gazdaság mérete sem: a nagyobb gazdaságoknál természetesen látványosabb az optimalizálás hatása, ám a kisebb gazdaságok, mint a családi vállalkozások is jobban teljesítenek a Smart Farming és a precíziós gazdálkodás alkalmazásával.

Smart Farming: a digitális alkalmazások lehetővé teszik, hogy a gazdálkodók a lényegre koncentráljanak

Függetlenül attól, hogy az egész gazdaságot digitalizálják egyszerre vagy csak kisebb lépésekben indulnak meg, a Smart Farming megoldások biztosítják, hogy a termelők költséget takarítsanak meg és elkerüljék a veszteségeket. Mindenek előtt azonban adott a lehetőség, hogy a legfontosabbra koncentráljanak: a gazdaságra. Minden egyéb adminisztrációs és tervezési feladatra ott az automatizálás a Smart Farming segítségével, amely megkönnyíti az életet.

CLAAS Smart Farming felfedezése