Minden cikk a 25 éves XERION traktorról

A fák bajnokától a külszíni bányagépig. A XERION története 12 átalakuláson keresztül.

25 évvel ezelőtti bevezetése óta a XERION számos, gyakran szokatlan feladatot oldott meg sikerrel. Ennek a kivételes gépnek a történetét követhetjük végig azáltal, hogy megnézzük néhány különböző alkalmazási módját.

Az alakváltó: a XERION traktorokat kezdettől fogva úgy tervezték, hogy többek legyenek, mint egy átlagos mezőgazdasági erőgép. A négy egyforma méretű kerékkel, a fokozatmentes hajtóművel, a nagy motorteljesítménnyel és a számos egyéb különleges tulajdonsággal együtt a XERION a legkülönbözőbb feladatokban lehet ideális társ.

A XERION gépeket az alapvető talajművelési és vetési feladatok mellett 25 évvel ezelőtti bevezetésük óta számos más feladatra is használták, még annál is sokkal több területen, mint azt a traktor születésekor eredetileg gondoltuk volna. Legfőbb ideje annak, hogy a traktorrendszer történetét (sok más példából válogatva) 12 ehhez hasonló érdekes átalakuláson keresztül mutassuk meg:

1. Az elképzelés.

Egy olyan hordozójármű megépítése, amelyet a gazdaságban sokféle feladatra lehet használni - ez volt a forradalmi elképzelés, amiért Helmut Claas több éven kitartóan dolgozott.  Csaknem 20 év telt el, mire 1997-ben végre piacra került az első generációs XERION. A traktorrendszer fokozatmentes sebességváltóval és négy egyforma méretű kerékkel büszkélkedhetett, ráadásul mivel elöl és hátul négy rögzítőpont közül is lehetett választani, ezért akár szálastakarmány betakarítására alkalmas géppé vagy kombájnná is át lehetett alakítani.

18807_27

2. A fülkefordító

A XERION további meghatározó jellegzetessége a forgatható fülke. Ez a funkció sokkal kényelmesebbé teszi a tolt üzemű speciális műveleteket. Hagyományos kialakítású traktorok esetében általában csak a vezetőülés tud fordulni, míg a XERION esetében a teljes fülke képes a 180 fokos fordulásra, egyetlen gombnyomással, anélkül, hogy a gépet le kellene állítani.

A cukorrépa mestere

Az első generációs XERION néhány korai vásárlója cukorrépa betakarítására használta a traktort. A Holmer által gyártott speciális tartozékkal az erőgépet önjáró betakarítógéppé alakították át.   Bár az specifikáció nagyon jól működött, nem igazán terjedt el. A mezőgazdasági gépek gyors fejlődésének köszönhetően a speciálisan erre a célra gyártott gépek végül olyan nagyra nőttek, hogy nem lehetett őket többé helyettesíteni egy hordozójárműre szerelt eszközzel. De legalább itt bebizonyosodott, hogy egy traktorrendszer valódi alternatívája lehet egy betakarítógépnek.

4. A külszíni bányagép

A traktortípus második generációja 2003-ban került piacra. Az akár 380 lóerős XERION 3800/3300 kivételesen nagy teljesítményű volt, így már a kezdetektől fogva keresett gép volt a speciális munkakörökben. A megfelelő felépítményekkel a traktorrendszer például a külszíni bányászat során használt flotta értékes tagjává alakítható, ahol a vízelvezető csövek és kútaknák mozgatására és karbantartására használható. A XERION ideális gép az ilyen típusú munkákhoz, mivel a teljes alvázának köszönhetően hatalmas teherbírású. Ráadásul a hidraulikája elegendő erővel rendelkezik egy nehéz csöveket emelő daru működtetéséhez is.

5. A vetőgép

A kultúrnövények vetése egyike a XERION 3800/3300 számos tehetségének. A teljes alváznak köszönhetően a traktor a szokásos vetőgépeknél jóval nagyobb tartály szállítására képes a vetőmagok számára.  Így a gépkezelők egyetlen műszak alatt több hektárt tudnak elvetni, mivel nem kell olyan gyakran megállni az utántöltéshez. Ugyanakkor a XERION védi a talajt, mivel a tömeg egyenletesen oszlik el a négy egyforma méretű keréken.

6. Az üzemanyag-betakarító

Nyárfa és fűzfa: ezeket a gyorsan növő fákat egy időben potenciális jelöltnek tartották az alternatív energiaforrások piacán. Egyúttal CO2 semleges forrásoknak tekintették őket, hiszen égetésük során csak annyi szén-dioxidot bocsájtanak ki, mint amennyit életük során a környezetükből elnyeltek.   A XERION géptípust gyakran használták ezeknek a fás szárú növényeknek a betakarításához. A motor nagy forgatónyomatáka és a kardánhajtás kialakítása ideális erőgéppé teszi az aprításhoz. Ez az alkalmazási terület azonban hosszú távon nem tudott tömegesen elterjedni, mivel az évek során a pellet fokozatosan kiszorította a nyárfát és a fűzfát, valamint más biomassza növényeket is.

7. A fák zsonglőre

A faaprítás és a tuskómarás két másik speciális terület, amelyet a XERION jól ismer. A kardántengelyen leadott nagy teljesítménynek és a hasonlóan magas hidraulikateljesítménynek köszönhetően a CLAAS zászlóshajója elemében van a munkaeszközök meghajtása és mozgatása terén. A tuskómarásnál fontos, hogy rendkívül lassan és nagy pontossággal haladjon a gép, előre- és hátrafelé egyaránt. A XERION nagy motorteljesítményével, fokozatmentes sebességváltójával és forgó fülkéjével ideálisan társ ebben is, különösen az 500 lóerős 5000/4500-as generáció esetében. A nagy hatékonyságú kardánhajtás profi társ az eszközök működtetésében még sűrű állományban is.

8. A kender-kombájn

A kender alapanyagként a legkülönfélébb termékekben találja meg a helyét, legyen akár szó gyógyszerekről vagy az autóiparban használt kompozit anyagokról is. Ennek a növénynek a betakarítása azonban nem egyszerű feladat: a kendert betakarító gépeknek le kell hántaniuk a leveleket, majd a szárak vágása, préselése és aprítása következik. A folyamat összetettsége különösen nagy gépeket igényel.  A megfelelő tartozékokkal a XERION készen áll a feladatra, a teljes alváznak és a nagy hidraulikus teljesítménynek köszönhetően.

9. A silóbajnok

A silófalak közötti munkák jelentik a XERION egyik legnépszerűbb felhasználási területét. Forgatható fülkéje körkörös rálátást biztosít a munkakörnyezetre, míg nagy önsúlya segít a szilázs tömörítésében. A négykerék-kormányzás lehetővé teszi, hogy a gép egyetlen menetben kétszer akkora területet tömörítsen. A nagy nyomaték alacsony motorfordulatszámmal kombinálva viszonylag alacsony üzemanyag-fogyasztást eredményez, ugyanakkor a tolóerő változatlanul lenyűgöző marad: így a gépkezelők extra széles eszközöket szerelhetnek fel, miközben még több anyagot tolhatnak.

10. Hígtrágya specialista

A XERION a hígtrágya kijuttatásában is kiválóan teljesít. A TRAC vagy SADDLE TRAC változatok akár különsen nagy és nehéz tartályok vontatására is alkalmasak. A kormányzási üzemmódok eközben kíméletesek a talajhoz, míg az egyedülálló hattyúnyak-rögzítés azt is biztosítja, hogy a tartály tömege a tengelyek között megosztva terhelje a talajt. Ez nagy előny más gépekhez képest, ahol jellemzően a hátsó tengely terhelése magasabb, ráadásul a megoldás egyúttal rövidebb, jól manőverezhető gépkapcsolatot eredményez.

11. A hómaró

Méteres magasságú hótorlasz állja el az utat? Ideje bevetni a XERION traktorokat! A kardánhajtás nagy teljesítménye ideális akár egy hómaró meghajtásához is. A motor alacsony fordulatszáma nagy nyomatékkal párosul, így az erőgép ezt a feladatot is kivételesen hatékonyan tudja végrehajtani.

12. A mindenes

A XERION traktorokat a repülőtereken is használják hóeltakarításra, utak söpörésére, szórásra és rakományok szállítására. Ebben a környezetben is igazi mindenesként dolgoznak. Vajon milyen átalakuláson megy keresztül legközelebb a XERION?